
Muflonvædder
Ovis orientalisMuflonen er Europas eneste vildtlevende vildfår, oprindeligt fra Korsika og Sardinien. Den blev indført til Danmark i 1950'erne til jagtformål, og findes i dag i fritlevende bestande på enkelte øer (bl.a. Vejrø, Æbelø) samt i hegn på godser.
✓ Åben jagttid nu
Gælder i dag, søndag den 4. oktober 2026 i Hele Danmark (generelt) - der er 120 dage tilbage af jagttiden.
Vælg eller ret jagtarealets adresse
Find jagttider for en adresse
Vi finder region og kommune automatisk. Hjortevildtzoner udfyldes kun automatisk, når hele kommunen eller øen entydigt ligger i zonen; delte områder skal bekræftes mod det officielle kort.
Din placering deles med Vejdirektoratets korttjeneste for at finde kommunen. Vildtkalender gemmer den ikke.
Adresseforslag leveres af Klimadatastyrelsens Adressevælger. Dit opslag gemmes ikke af Vildtkalender.
Årshjul
Jagttid på dagen
Tilladt jagttid: 07.25 – 18.48.
Jagtform
Riffeljagt
Våben og krav
Af skydevåben er riflet våben generelt tilladt til arten.
Bue er ikke tilladt til denne art.
Klasse 1: mindst 6 mm kuglediameter og E100 på mindst 2.000 J.
Se våbenbekendtgørelsenIdentifikation
- •Slankere og mere atletisk end tamfår
- •Vædderens spiralhorn er det mest karakteristiske kendetegn
- •Rødbrun til mørk brun pels, kort og glat (ikke uldagtig som tamfår)
- •Mørk midterstribe ned langs ryggen og typisk lyst sadel- eller flankemærke hos vædder
- •Sort på halespidsen og over snuden
Kønsforskel
Vædderen har store, kraftige spiralhorn der vokser hele livet og ikke fældes. Får (hunner) er hornløse eller har små, tynde horn. Vædderen er kraftigere og bærer ofte et tydeligt lyst saddelmærke på siden, især om vinteren.
Om arten
- Levested
- Fritlevende bestande findes kun på få isolerede øer; øvrige bestande er hegnede. Foretrækker åbne, kuperede landskaber med en blanding af græs, krat og let skovdække.
- Vægt
- Vædder 35-55 kg
- Yngletid
- Brunst (paringstid) primært oktober-november. Hunnen er drægtig ca. 5 måneder og sætter typisk ét lam i marts-april.